• Veilig verplaatsen van lasten - Basis

  Veilig verplaatsen van lasten - Basis

5 tips voor het veilig verplaatsen van lasten

Op veel werkvloeren worden wel eens zware lasten aangeslagen, gehesen of verplaatst en dat gaat niet altijd zonder gevaar. Door onjuist te handelen kan er bijvoorbeeld schade aan de werkruimte worden veroorzaakt. Of, nog erger: de lasten vallen en er komt iemand bekneld te zitten. Erg gevaarlijk dus en daarom Om dergelijke situaties te voorkomen, delen we hier graag enkele tips van onze experts om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken.

Tip 1: Controleer uw omgeving

Het is, voordat u start met de werkzaamheden, belangrijk om te weten wat er speelt in de omgeving. Controleer de werkomgeving, zoals aanwezig materieel, mogelijke obstakels, of de bodem vlak en vrij is, waar hoogspanningslijnen lopen, etc. Zo weet u waar u op moet letten en waar u extra aandacht aan moet besteden. Zijn er obstakels die tot last kunnen zijn, verwijder deze dan van tevoren, indien mogelijk.

Tip 2: Weet wat u doet

Natuurlijk is een veilige omgeving alleen niet genoeg, u moet ook zelf goed weten wat u tijdens de handeling moet doen. Zorg dat u de juiste training of instructie hebt gehad en houdt er daarbij rekening mee, dat elke opdrachtgever andere eisen kan stellen aan het diploma dat u dient te hebben voor een specifiek project.

Tip 3: Zorg dat het materiaal gekeurd is

Vaak willen we ‘even snel’ iets doen, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van lasten. De praktijk laat daarbij zien dat niet altijd even goed gecheckt wordt, of de benodigde apparatuur ook gekeurd is. Natuurlijk kan het zo zijn dat het hijswerktuig (bijvoorbeeld bovenloop, kraan, takel of lier) nog prima in orde is, maar neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat al het materiaal dat er gebruikt wordt, gekeurd is.

Tip 4: Communicatie, communicatie, communicatie...

Een andere veelgemaakte fout is dat er (op de werkvloer) slecht of zelfs helemaal niet gecommuniceerd wordt. Maak afspraken met elkaar, zodat iedereen van elkaar weet wie er wat dient te doen tijdens het verplaatsen van lasten. En minstens zo belangrijk: wat we juist níet moeten doen. Als iets mis dreigt te gaan, willen we vaak inspringen om zaken alsnog in goede banen te leiden. Maar dat kan, zeker met zware lasten, een (te) groot risico zijn.

Tip 5: ... maar wel onder leiding

Communicatie is goed, maar het moet wel gestroomlijnd verlopen. Zorg ervoor dat er slechts één persoon de leiding heeft en de aanwijzingen geeft. Vooral op kritieke momenten is het belangrijk dat duidelijk is wat er van wie verwacht wordt. Moet u regelmatig, of zelfs dagelijks, lasten aanslaan, hijsen en/of verplaatsen? Dan is het belangrijk om een degelijke cursus te volgen, zodat u uw werkzaamheden veilig kunt uitvoeren. Schrijf u nu in voor de cursus Veilig Verplaatsen Van Lasten. Acaleph verzorgt voor u het gehele traject, van de cursus tot en met het certificaat.

Terug naar overzicht...
Onze klanten
Deze bedrijven gingen u voor
 • Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
 • Acaleph
Referenties
Dit zeggen onze klanten
 • Naast correcte zakelijke dienstverlening heeft Acaleph ook oog voor persoonlijke klantbenadering.
  Een partner met landelijke dekking welke tevens zorgt voor een stukje interne ontlasting ten aanzien van het BHV stuk.
  Fleur Rosier, Q-Park Nederland
 • Breed inzetbaar bedrijf, niets is onbespreekbaar! Fijn bedrijf om zaken mee te doen.
  Anita Martens, Brand Bierbrouwerij
 • Een zeer gepassioneerd bedrijf dat voor ieder veiligheidsitem binnen ons bedrijf een passend antwoord heeft. Wij worden daarin echt ontzorgd en dat is in deze tijd van regelgeving erg prettig.
  Claude L'Ortye, BMW de Maassche Echt
 • Positief, innoverend, zoekend naar nieuwe mogelijkheden waarbij men niet schroomt om kennis te delen.
  Jack Janse, EdeA
 • Acaleph is voor ons een flexibele, betrouwbare partner die veel in huis heeft. De medewerkers zijn vriendelijk, bereid tot helpen en snel in reageren.
  Gwen Dautzenberg, Rabobank Westelijke Mijnstreek
vestigingen
Wij geven trainingen door heel Nederland,
op elke gewenste locatie!
Acaleph Brightlands
Urmonderbaan 22
6167 RD Sittard-Geleen
Acaleph Nijmegen
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen
Acaleph Rotterdam
Koninginwilhelminalaan 1
2969 AN Oud Alblas
Acaleph Venlo
Noorderpoort 57
5915 PJ Venlo
Acaleph Zwolle
Dokter van Deenweg 108
8025 BK Zwolle
Acaleph Tilburg
Kranenberg 23
5047 TR Tilburg
Acaleph Geleen
Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Locaties Acaleph