BLOG | Virtual Reality: “Die beren op de weg daar…. zijn die écht?!”

Constante vernieuwing en innovatie is voor veel organisaties van belang. Als je niet beweegt wordt je ingehaald door de markt. Deze vernieuwingen vinden ook plaats op het gebied van veilligheidsopleidingen. Vooral de digitale wereld en de mogelijkheden die hierdoor ontstaan bieden nieuwe inzichten en kansen. Innovaties zoals Virtual Reality headsets, Augmented Reality brillen en Mixed Reality hoofdcomputers bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om nóg realistischer te trainen en op te leiden. Bij Acaleph volgen we deze ontwikkelingen op de voet. Enige toelichting:

 • Virtual Reality headsets: Virtual Reality is een omgeving die met computers wordt gegenereerd en via een speciale VR bril ofwel headset te bekijken is. De gebruiker ziet en hoort een levensechte ervaring die vaak interactief is. Het is mogelijk de omgeving te verkennen en te manipuleren. In de nabije toekomst kunnen we de virtuele realiteit ook voelen en zelfs ruiken. Met deze techniek kunnen diverse veiligheid-gerelateerde situaties nagebootst en geoefend worden.

 • Mobiele AR brillen: Waar Virtual Reality is gericht op het laten geloven dat iets echt is, werkt Augmented Reality volgens het principe: het jou laten geloven dat de wereld om jou heen anders is. Een Augmented Reality bril verandert je omgeving of voegt hier iets aan toe. Dit is mogelijk omdat de AR bril, in tegenstelling tot de VR bril, voorzien is van transparant materiaal. Je ziet dus gewoon de “echte wereld” door de bril. Echter, de digitale toevoeging wordt aan de binnenkant van de glazen weergegeven en vormt zo een digitale laag over de echte wereld. Verder is de bril voorzien van camera’s en diverse andere sensoren zodat de bril “weet” waar fysieke objecten zich bevinden.

 • MR technologie: De volgende stap in Augmented Reality is Mixed Reality waarbij het virtuele beeld perfect aansluit op de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld de bekende oranje pionnen op straat zien staan, terwijl deze er in het echt niet zijn. Met headsets als de Hololens, de Meta2 en de technologie van Magic Leap kan elke professional die met veiligheid bezig is het gevaar letterlijk zien aankomen voordat het gebeurt. 

De technologie bestaat en het is nu aan ons om deze te vertalen naar praktische toepassingen. Ik ben zeker van mening dat dergelijke technieken succesvol ingezet kunnen worden als aanvulling op bestaande trainingen. Het maakt het immers mogelijk om een cursist van extra veiligheidsinstructies te voorzien en visueel accenten te leggen op specifieke handelingen en veiligheidsrisico’s. Veiligheid blijft echter mensenwerk! De noodzakelijke combinatie van improvisatie, persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen tijdens een opleiding is niet te programmeren.

Kortom; door VR en-/of AR-technologie op termijn onderdeel te maken van een veiligheidstraining, kunnen cursisten nóg beter 'zien' en 'voelen' welke impact gevaarlijke situaties hebben op praktijksituaties. Denk bijvoorbeeld aan situaties met brandgevaar, giftige rook of andere gevaarlijke omstandigheden. Een goede instructie blijft essentieel, maar met behulp van een doordachte simulatie kan het oefenen een stuk realistischer gemaakt worden.

Door bijtijds te inventariseren en actie te ondernemen kunnen ook úw medewerkers, al dan niet met behulp van VR en-/of AR-technologie,efficiënt en effectief worden getraind en worden geïnstrueerd waardoor onveilige situaties worden voorkomen. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, maar zorgt ook voor gemoedsrust.

Dus in plaats van beren… zie uw káns schoon.

Joey Nijsten

Directeur

Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V.

Terug naar overzicht...
Onze klanten
Deze bedrijven gingen u voor
 • Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
 • Acaleph
Referenties
Dit zeggen onze klanten
 • Naast correcte zakelijke dienstverlening heeft Acaleph ook oog voor persoonlijke klantbenadering.
  Een partner met landelijke dekking welke tevens zorgt voor een stukje interne ontlasting ten aanzien van het BHV stuk.
  Fleur Rosier, Q-Park Nederland
 • Breed inzetbaar bedrijf, niets is onbespreekbaar! Fijn bedrijf om zaken mee te doen.
  Anita Martens, Brand Bierbrouwerij
 • Een zeer gepassioneerd bedrijf dat voor ieder veiligheidsitem binnen ons bedrijf een passend antwoord heeft. Wij worden daarin echt ontzorgd en dat is in deze tijd van regelgeving erg prettig.
  Claude L'Ortye, BMW de Maassche Echt
 • Positief, innoverend, zoekend naar nieuwe mogelijkheden waarbij men niet schroomt om kennis te delen.
  Jack Janse, EdeA
 • Acaleph is voor ons een flexibele, betrouwbare partner die veel in huis heeft. De medewerkers zijn vriendelijk, bereid tot helpen en snel in reageren.
  Gwen Dautzenberg, Rabobank Westelijke Mijnstreek
vestigingen
Wij geven trainingen door heel Nederland,
op elke gewenste locatie!
Acaleph Brightlands
Urmonderbaan 22
6167 RD Sittard-Geleen
Acaleph Nijmegen
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen
Acaleph Rotterdam
Koninginwilhelminalaan 1
2969 AN Oud Alblas
Acaleph Venlo
Noorderpoort 57
5915 PJ Venlo
Acaleph Zwolle
Dokter van Deenweg 108
8025 BK Zwolle
Acaleph Tilburg
Kranenberg 23
5047 TR Tilburg
Acaleph Geleen
Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Locaties Acaleph