• ontruiming-oefening-training-veiligheid-acaleph

  Ontruimingsoefening

BLOG | Oefening baart... zorgen?

Onlangs bleek uit onderzoek van Manutan dat het veiligheidsbesef onder Nederlandse werknemers serieus te wensen over laat. De helft van de 1000 respondenten gaf aan nog nooit een ontruimingsoefening te hebben bijgewoond en een derde van alle ondervraagden bekende geen idee te hebben waar het EHBO-koffer of de brandblusser gesitueerd is, laat staan wie van de collega's bhv’er is.

Ieder bedrijf in Nederland is volgens de Arbowet verplicht een bedrijfsnoodorganisatie te hebben en ook regelmatig te oefenen. Dat oefenen kan op verschillende manieren. Het mag een aangekondigde of onaangekondigde oefening zijn, al dan niet complex van aard en met interventie van hulpdiensten. Uit bovenstaande cijfers mogen we concluderen dat die regelmaat bij veel organisaties te wensen over laat en dat een groot deel van de medewerkers voldoende vertrouwen put uit de wetenschap dat er ‘vast wel ergens een bhv-er rondloopt die wél weet wat te doen’.

Wanneer heeft u voor het laatst een training bijgewoond? Weet u, bijvoorbeeld, waar het EHBO-koffer ligt? Ook een (gevuld) koffer is verplicht voor iedere werkplek en moet goed bereikbaar zijn. Datzelfde geldt voor brandblussers. Het aantal en de soort brandblussers wordt bepaald aan de hand van een uitgebreide inventarisatie. Bovendien moet de locatie duidelijk zijn aangegeven.

Al die richtlijnen zijn er niet voor niets. Natuurlijk is het de kunst om, wanneer er daadwerkelijk iets gebeurd, het hoofd koel te houden en theoretische kennis op een goede manier in de praktijk toe te passen. Maar wanneer de basiskennis bij uw medewerkers ontbreekt, is het voor hen feitelijk onmogelijk om adequaat te handelen en de schade, in welke vorm dan ook, tot het minimum te beperken. Doe daarom uzelf én uw medewerkers een plezier en neem bovenstaande richtlijnen in acht. De bedrijfsnoodorganisatie is de verantwoordelijkheid van iedereen en een goede voorbereiding is het halve werk. Oefening baart daadwerkelijk kunst!

Joey Nijsten

Operationeel directeur

Acaleph Opleiding, Training en Adviezen BV

Terug naar overzicht...
Onze klanten
Deze bedrijven gingen u voor
 • Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
 • Acaleph
Referenties
Dit zeggen onze klanten
 • Naast correcte zakelijke dienstverlening heeft Acaleph ook oog voor persoonlijke klantbenadering.
  Een partner met landelijke dekking welke tevens zorgt voor een stukje interne ontlasting ten aanzien van het BHV stuk.
  Fleur Rosier, Q-Park Nederland
 • Breed inzetbaar bedrijf, niets is onbespreekbaar! Fijn bedrijf om zaken mee te doen.
  Anita Martens, Brand Bierbrouwerij
 • Een zeer gepassioneerd bedrijf dat voor ieder veiligheidsitem binnen ons bedrijf een passend antwoord heeft. Wij worden daarin echt ontzorgd en dat is in deze tijd van regelgeving erg prettig.
  Claude L'Ortye, BMW de Maassche Echt
 • Positief, innoverend, zoekend naar nieuwe mogelijkheden waarbij men niet schroomt om kennis te delen.
  Jack Janse, EdeA
 • Acaleph is voor ons een flexibele, betrouwbare partner die veel in huis heeft. De medewerkers zijn vriendelijk, bereid tot helpen en snel in reageren.
  Gwen Dautzenberg, Rabobank Westelijke Mijnstreek
vestigingen
Wij geven trainingen door heel Nederland,
op elke gewenste locatie!
Acaleph Brightlands
Urmonderbaan 22
6167 RD Sittard-Geleen
Acaleph Nijmegen
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen
Acaleph Rotterdam
Koninginwilhelminalaan 1
2969 AN Oud Alblas
Acaleph Venlo
Noorderpoort 57
5915 PJ Venlo
Acaleph Zwolle
Dokter van Deenweg 108
8025 BK Zwolle
Acaleph Tilburg
Kranenberg 23
5047 TR Tilburg
Acaleph Geleen
Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Locaties Acaleph