Column | ‘Wat als …?’

Stelt u zichzelf die vraag wel eens? En dan bedoel ik niet tijdens het dagdromen. “Wat als ik morgen de lotto zou winnen?”, of “wat als ik morgen mijn baan zou verliezen?” Die vragen stellen we ons allemaal wel eens. Niets menselijker dan dromen/brainstormen over het onmogelijke, het ondenkbare, zelfs het onwenselijke. De wetenschap dat het bij een gedachtenspinsel blijft, maakt het veilig om weg te dromen. Even pas op de plaats maken en de werkelijkheid laten voor wat die is.

Het wordt echter een ander verhaal wanneer ‘wat als’ juist betrekking heeft op die werkelijkheid. "Wat als er morgen brand uitbreekt bij ons bedrijf, is onze BHV-organisatie dan op orde? Wat als ik die batterij van de rookmelder volgende week wel even vervang?" Simpele vragen, maar met mogelijk verstrekkende gevolgen!

Als je erover nadenkt, is het antwoord op een ‘wat als’-vraag vrijwel altijd negatief. Door de vraag echter te stellen, creëer je een mogelijkheid om van iets negatiefs, iets positiefs te maken. Mijn advies? Stel uzelf vanaf vandaag geregeld eens de vraag ‘Wat als…’. Het kan geen kwaad om wat vaker ergens bij stil te staan, zeker niet wanneer het veiligheid betreft. Het stellen van de vraag is niet de oplossing, maar vergroot wel de awareness én daarmee de kans dat er actie wordt ondernomen. ‘Onbekend maakt onbemind’, ‘uit het oog, uit het hart’; zo werkt het ook met gedachten. Herinner uzelf met regelmaat eraan dat niets vanzelfsprekend is. De beste manier om de toekomst te voorspellen, is deze zelf te creëren!

Wat als… we vanaf vandaag allemaal wat vaker stilstaan bij mogelijke risico’s op de werkvloer? Dan zorgen we er samen voor dat die werkvloer vanaf morgen een stuk prettiger én veiliger is!

Joey Nijsten

Operationeel Directeur - Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V.

Terug naar overzicht...
Onze klanten
Deze bedrijven gingen u voor
 • Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
  Acaleph
 • Acaleph
Referenties
Dit zeggen onze klanten
 • Naast correcte zakelijke dienstverlening heeft Acaleph ook oog voor persoonlijke klantbenadering.
  Een partner met landelijke dekking welke tevens zorgt voor een stukje interne ontlasting ten aanzien van het BHV stuk.
  Fleur Rosier, Q-Park Nederland
 • Breed inzetbaar bedrijf, niets is onbespreekbaar! Fijn bedrijf om zaken mee te doen.
  Anita Martens, Brand Bierbrouwerij
 • Een zeer gepassioneerd bedrijf dat voor ieder veiligheidsitem binnen ons bedrijf een passend antwoord heeft. Wij worden daarin echt ontzorgd en dat is in deze tijd van regelgeving erg prettig.
  Claude L'Ortye, BMW de Maassche Echt
 • Positief, innoverend, zoekend naar nieuwe mogelijkheden waarbij men niet schroomt om kennis te delen.
  Jack Janse, EdeA
 • Acaleph is voor ons een flexibele, betrouwbare partner die veel in huis heeft. De medewerkers zijn vriendelijk, bereid tot helpen en snel in reageren.
  Gwen Dautzenberg, Rabobank Westelijke Mijnstreek
vestigingen
Wij geven trainingen door heel Nederland,
op elke gewenste locatie!
Acaleph Brightlands
Urmonderbaan 22
6167 RD Sittard-Geleen
Acaleph Nijmegen
Woeziksestraat 100
6604 CM Wijchen
Acaleph Rotterdam
Koninginwilhelminalaan 1
2969 AN Oud Alblas
Acaleph Venlo
Noorderpoort 57
5915 PJ Venlo
Acaleph Zwolle
Dokter van Deenweg 108
8025 BK Zwolle
Acaleph Tilburg
Kranenberg 23
5047 TR Tilburg
Acaleph Geleen
Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Locaties Acaleph